Istoricul Parohiei Poiana Mărului

Istorie Ianuarie 21, 2013

Satul Poiana Mărului este așezat în jumătatea sudică a județului Neamt, învecinându-se, la sud, cu comuna Rediu, la est, cu satul Ruseni, iar la nord, cu satul Borlesti și la vest cu comuna Tazlău. Populatia satului  Poiana Mărului este de 306 locuitori, respectiv 84 de familii. Parohia a fost înființată în anul 2002 prin împărțirea parohiei Borlești I

În anul 2002, sub păstorirea preotului paroh Drăgușanu Constantin Florin, s-a început construirea unui paraclis, constructie ce s-a finalizat în același an și a fost sfințit de către Preasfinția Sa Calinic Botoșăneanul la data de 6 decembrie primind hramul Sf. Nicolae. Paraclisul are o lungime de 12,5 metri și o lățime de 7 metri, altarul fiind despărțit de naos de o catapeteasmă sculptată.

În luna septembrie a anului următor, s-au început lucrările pentru construirea unei biserici având lungimea de 18 metri, lățimea de 10m la abside, și o înălțime de 16 metri. Biserica, în stil ștefanian, este zidită din bolțari pe un soclu din beton armat, iar acoperisul este din tabla  din aliaj. Pictura Bisericii în stil bizantin a fost realizată de către pictorul Daniel Adăscăliței. Construcția bisericii cu hramul ‘’Sființii Împărați Constantin și Elena’’, s-a  finalizat anul acesta și a fost sfințită de către Înaltpreasfinția Sa Mitropolit Teofan al Moldovei și Bucovinei pe data de 21 octombrie 2012 în prezența unui sobor de 25 de preoți și diaconi.